Een gezonde, mooie huid, schoonheid op haar best!

Acne

Ik ben gespecialiseerd in huidverbetering op therapeutisch niveau welke zich richt op huidproblemen zoals o.a. acne, puistjes en littekens. Hoewel de behandelingsmogelijkheden de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne vaak een aandoening met een chronisch karakter. Acne is dus niet van de ene op de andere dag te genezen. Genezen kan niet, de acne vulgaris gaat pas over als de androgene hormonen gestabiliseerd zijn. Tot die tijd zal de acne wel behandeld kunnen worden, zodat de huid rustig blijft en littekenvorming wordt voorkomen.

De keuze van de behandeling hangt af van de ernst en uitgebreidheid van de ontsteking, de leeftijd, het geslacht, en het eerdere gebruik van medicatie. Zonder medicijnen is het mogelijk om binnen 3 maanden, een verbetering van 85% tot 95% te behalen. Acne is niet alleen een probleem onder de pubers. Veel mannen en vrouwen hebben na de puberale fase nog steeds last van acne.

Ondanks crèmes, zalfjes, dep-lotions en medicijnen, is acne vaak langdurig en hardnekkig. Er kunnen op den duur dan ook littekens ontstaan. Onze therapie is een samenspel tussen acne-therapeute en de cliënt. De behandeling begint met een vrijblijvend en gratis consult. Dan kan ik nauwkeurig bepalen welke soort en in welke mate de acne aanwezig is en bepalen dan het behandelingsplan.

Er wordt gewerkt aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant.

Behandelplan bestaat uit 4 stappen:

  • Voedingsadvies
  • Een reinigende fase om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen
  • Acne behandelingen
  • Een thuis verzorgingsset

Hoe ontstaat Acne

Een mix van overmatige talgproductie en dode huidcellen verstoppen de uitgangen van de talgklieren. Hierdoor ontstaan afgesloten talgklieren (comedonen). In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. De talg wordt afgescheiden via een afvoerbuisje, dat het haarzakje doorboort. De openingen van haarzakjes in de huid zijn weer zichtbaar als de poriën verstopt, dan ontstaat er acne.

Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de

aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Veel mensen ervaren acne als zeer hinderlijk en cosmetisch storend in hun dagelijks leven. Acne kan bovendien blijvende littekens achterlaten. Gelukkig zijn er diverse behandelingen van acne mogelijk waardoor littekenvorming kan worden voorkomen.

Wat kan ik zelf aan mijn Acne doen?

Goede reiniging

Mensen met acne hebben vaak een vettig en glimmend gelaat. Dit komt door de verhoogde talgproductie. Door de huid goed te reinigen kan deze talg weggehaald worden. Was het gezicht zo’n twee keer per dag met lauw water zonder zeep. Het te vaak wassen van de huid is echter weer schadelijk.

Zonlicht

Zonlicht kan een (tijdelijke) gunstige werking hebben op acne. Natuurlijk is een te intensieve blootstelling aan de zon af te raden in verband met het risico op huidkanker. Ook is het belangrijk rekening te houden met bepaalde medicatie die de arts heeft voorgeschreven. Deze kunnen de huid soms extra gevoelig maken voor zonlicht.

Cosmetica

Wees gering met make-up en gebruik liever make-up op minerale basis, waterbasis dan op oliebasis en het liefst biologische producten. Gebruik liever een poeder dan een crème.

Acne-middelen

Het is raadzaam om niet van het ene naar het andere middel over te stappen. Vaak zijn cosmetica producten die je koopt in de drogisterij niet geschikt voor alle acne huiden. De huid droogt vaak te veel uit en het lichaam gaat nog meer talg produceren. Als producten te vet zijn sluit dat de huid weer af en ontstaan er nog meer pukkels.

Ik adviseer om bij (ernstige vormen van) acne contact op te nemen met mij. Een goede behandeling van acne kan de vorming van littekens voorkomen.

Oorzaken

Bij het ontstaan van acne kunnen verschillende factoren een rol spelen.

Hormonen

Vaak begint acne in de puberteit, als de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Een toename van de productie van geslachtshormonen leidt tot vergroting van de talgklieren en meer talgproductie.

Uitwendige factoren

Bepaalde stoffen kunnen een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica. Ook kunnen olie- of chloorhoudende producten in bepaalde bedrijfstakken hiertoe bijdragen.

Bacteriën

Bacteriën bevinden zich op de huid en in het haarzakje. De bacteriën in het haarzakje veranderen de samenstelling van het talg waardoor ze een ontsteking veroorzaken.

Geneesmiddelen

Als laatste zijn er nog verschillende geneesmiddelen die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van acne.

Littekens

Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar zij worden vooral bij de ernstige vormen gezien. Typische acne-littekens zijn diepe putjes die vooral op de wangen cosmetisch storend kunnen zijn.

Het lichaam maakt bindweefselgebieden aan om de schade aan de huid door acne te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal. Littekens kunnen wel voorkomen worden door acne op de juiste manier te  behandelen.

Bij ernstige vormen van acne is er een reëel gevaar dat uitgebreide littekenvorming optreedt, die grotendeels onherstelbaar is. Daarom is het verstandig om de acne met zware behandelingen aan te pakken. Er zijn verschillende manieren om acne-littekens te behandelen.

Behandeling 

Voedingsallergie

Voor het allerbeste resultaat zal er ook van binnenuit gewerkt moeten worden. Elke huidaandoening die niet is ontstaan door invloeden van buitenaf is veroorzaakt door verstoringen in het inwendige lichaam. Vaak wordt de huid verstoord door de darmen, lever en nieren. Je therapeute kan advies geven in voeding welke invloed kunnen hebben op acne, psoriasis en eczeem. Supplementen en een voedingsallergie test zijn dus een mooie aanvulling op de acné.

Ontslakkingskuur

Hedendaagse voedings- en eetgewoonten evenals stress en een ongezonde levensstijl verstoren het zuur-base-evenwicht van het lichaam. Steeds vaker zien wij verzuring van het lichaam, en teveel zuren kan het lichaam belasten en kosten veel energie. Op deze manier wordt de basis gelegd voor vele ziekten, de zogenaamde welvaartsziekten oftewel civilisatose.

Verzuring kan klachten veroorzaken op jonge leeftijd, denk daarbij aan haaruitval, acne, zweetvoeten, maag en darmaandoeningen. Echter op latere leeftijd kunnen ernstige aandoeningen optreden zoals reuma, jicht, nieraandoeningen, beroerte, huidaandoeningen, een hartinfarct.

Weinig mensen leggen een relatie tussen deze ziekten en een verstoring van het zuur-base-evenwicht, omdat ze de samenhang niet kennen. Gezondheid gaat dan ook altijd samen met een evenwicht tussen zuren en basen.

De ontslakkings/reinigings kuur heeft een drie stappenplan ontwikkeld naar gezondheid en schoonheid:

  • Spoeling
  • Reiniging
  • Regeneratie

Tijdens uw consult wordt er gekeken welke kuur het beste bij u past.

Acne behandeling

Je begint je acne behandelingen met 1 behandeling per week. Afhankelijk van de ernst van het huidprobleem zijn er verschillende aantallen behandelingen nodig:

  • Lichte acne ± 7 behandelingen
  • Middelmatige acne ± 10 behandelingen
  • Ernstige acne ±13 behandelingen

Er bestaat geen standaard acné behandeling. Een acné behandeling vereist maatwerk omdat van tevoren niet vast staat hoe iemand op een behandeling zal reageren. Acné is geen aandoening die snel geneest.

Het is bij een acné behandeling belangrijk dat de acné rustig wordt en rustig blijft totdat er uiteindelijk genezing optreedt. Zelfs de lichtere vormen van acné hebben vaak langdurige aandacht nodig.

Thuisverzorging

De thuisverzorgings-set bestaat uit therapeutische producten die een snel en effectief resultaat bieden. Deze behandelen de huid op een verantwoorde wijze en resultaat gericht.

Acne en de verzekering

Acne specialist

Ik ben gespecialiseerd in Acne behandelingen Beauty for Life is aangesloten bij de Anbos en werken nauw samen met de zorgverzekeraars, dit houd in dat vergoedingen mogelijk zijn door uw zorgverzekeraar. Kijk even naar uw polisvoorwaarden of informeer bij uw verzekering of je voor een vergoeding in aanmerking komt.